CURRICULUM VITAE

Willem Aless ontving zijn zangopleiding van de coloratuur-sopraan en zangpedagoge Marianne Blok, aanvankelijk privé en onder haar leiding afgestudeerd aan het Utrechts Conservatorium voor het diploma Uitvoerend Musicus. Volgde interpretatielessen bij Paul Esswood, Max van Egmond, Guus Hoekman, Reinhard Goebel en Jaap Spigt;is met klavecinist Jaap Spigt meerdere malen opgetreden.

Debuteerde met het zingen van liederen in de Kleine Zaal van het Concertgebouw te Amsterdam als prijswinnaar van het AVRO-concours. Maakte zijn operadebuut in "Le Bourgeois Gentilhomme" (Muziekleerling en Eerste Zanger) van Lully. Concertant werden uitgevoerd ''Orfeo ed Euridice" (Orfeo) van Gluck, "Carmina Burana" (Lied van de gebraden Zwaan) van Orff en o.l.v. Ronald Zollman "L'Enfant et les Sortilèges" (Het Chinese Theekopje) van Ravel. Zong in het oratorium "Saul" van Händel de partij van David. Werkte verder solistisch mee aan o.a. Bach-cantates en passies, "Gloria" en "Stabat Mater" van Vivaldi, Mozart-missen, "Oratorio de Noel" van Saint Saens, "Chichester Psalms" van Bernstein en met het Nederlands Balletorkest o.l.v. Stefan Asbury "De Profundis" van Arvo Pärt.

Voor de televisie werkte hij mee aan de muziektheater-produktie "Litany of our Time" van Ton de Leeuw met het Noorhollands Philharmonisch Orkest o.l.v. Lucas Vis. Aan het Staatstheater van Kassel zong Willem Aless de wereldpremiere van de opera "Rathenau" van George Dreyfus waarin hij de hoofdrol vervulde.

Debuteerde in het Berlijnse Hebbeltheater met de rol van Endimione in "La Calisto" van Francesco Cavalli bij de Berliner Kammeroper. Met Opera Minora Amsterdam ging hij op tournee met "La Dirindina" (Liscione) van Domenico Scarlatti en "Der Schauspieldirektor" (Herr Buff) van Mozart met ingelaste "Koningin van de Nacht"-aria! Met deze opera trad hij op in het Holland Festival en het Edinburgh Festival. Debuteerde bij het Combattimento Consort Amsterdam o.l.v. Jan Willem de Vriend in ''Arminio" (Seiano) van Heinrich Ignaz Franz von Biber.

UITGEVOERDE OPERA EN ORATORIA

Cavalli La Calisto (Endimione)
Lully Le Bourgeois Gentilhomme (Muziekleerling en Eerste Zanger)
Scarlatti La Dirindina (Liscione)
Gluck Orfeo ed Euridice (Orfeo)
Mozart Der Schauspieldirektor (Herr Buff) + Koningin van de Nacht-aria
Mozart Zauberflöte (Derde Knaap)
Humperdinck Hänsel und Gretel (De Heks)
Ravel L'Enfant et les Sortilèges (Het Chinese Theekopje)
Orff Carmina Burana (Lied van de gebraden Zwaan)
de Leeuw Litany of our Time (Song of the Mad Man)
Dreyfus Rathenau (Rathenau) wereldpremiere

Bach Matthäus-Passion
Bach Johannes-Passion
Händel Messiah
Händel Saul
Vivaldi Gloria
Vivaldi Stabat Mater
Saint Saens Oratorio de Noel
Bernstein Chichester Psalms
Pärt De Profundis